Allt om Android auto

På senare tid har biltillverkare valt att använda sig av operativsystem från Apple och Google istället för att implementera egna grafiska gränssnitt i bilpanelen. För Google är det alternativet Android Auto som gör att du kan använda och styra appar i din bil med hjälp av Androids operativsystem. Det gör att du slipper begränsade och ofta föråldrade lösningar från biltillverkarna själva.

Vad är Android auto?

Android auto är ett operativsystem från Google för mobiltelefoner och andra enheter med plattformen Android. Det är avsett för användning i fordon, och ger föraren möjlighet att styra olika appar med hjälp av färgglada ikoner och talstyrning. Exempel på appar som går att använda med Android auto är GPS, musikstreamingtjänster, telefoni och e-post.

Fördelar med Android auto

Det finns många fördelar med att använda Android auto i fordon. Det gör det enklare och säkrare för föraren att styra olika appar medan man kör, eftersom man inte behöver ta blicken från vägen för att fokusera på skärmen. Android auto är också anpassningsbart efter olika enheter och bilar, så man kan alltid ha tillgång till de appar och funktioner som man behöver.

Hur funkar Android auto?

För att använda Android auto behöver man en mobiltelefon eller annan enhet med Android-operativsystemet, och en bil med stöd för detta. Du kan se om din bil har stöd för Android auto genom att gå in på Googles officiella hemsida där samtliga tillverkare och modeller är listade som har stöd.

Därefter laddar man ner Android auto-appen från Google Play butiken, och ansluter sin enhet till bilens infotainmentsystem. När detta är gjort kan man börja använda Android auto i bilen, och styra olika appar med hjälp av enkla knappar och med sin egen röst.

Android-mobil med stöd för Android auto

Appar med Android auto

Det finns många olika appar som fungerar med Android auto, och fler tillkommer hela tiden. GPS-appar gör det enklare för föraren att navigera till sin destination, medan musikstreamingtjänster gör det möjligt att lyssna på musik och andra ljudfiler. Det går också att använda Android auto för att hålla kontakten med vänner och familj, genom att använda appar som WhatsApp eller Skype.

Populärast appar

Här nedan hittar du appar som är populära att använda tillsammans med Android auto.

Audible / OverDrive

Audible är en populär app för att lyssna på böcker, och OverDrive är en app för att ladda ner e-böcker och ljudböcker. Att köra med en ljudbok i bakgrunden gör det enklare att koncentrera sig på vägen, och är ett roligt och avkopplande sätt att fördriva tiden.

iHeartRadio

iHeartRadio är en populär musikstreamingtjänst som låter dig lyssna på radio och musik online. Tjänsten innehåller över 30 miljoner låtar och 860 radiokanaler som du kan lyssna på gratis, eller så kan du betala för premiumversionen.

Facebook messengar / Telegram

Med Android auto kan du styra Facebook messenger och Telegram med hjälp av färgglada ikoner och talstyrning. Det gör det enklare för föraren att skicka och ta emot meddelanden utan att behöva ta blicken från vägen.

Spotify

Även Spotify har stöd för Android auto vilket gör att du får tillgång till all musik som finns tillgänglig via Spotify. Det gör det möjligt att lyssna på musik och podcasts i bilen, och du kan även dela spellistor med andra användare.

Google maps

Kartor och vägbeskrivning via Google maps finns också tillgängligt via Android auto. Detta innebär att du kan enkelt navigera till din destination med hjälp av talstyrning och bilanpassade ikoner. Google Maps ger också varningar och rapporterar i realtid gällande trafiksituationen.

Vanliga frågor

Här nedan finns svar på vanliga frågor om Android auto.

Hur ansluter man till Android auto?

Du kan ansluta Android auto på två olika sätt, antingen med kabel eller trådlöst. För att göra detta måste du först försäkra dig om att din mobil och bil har stöd för Android auto, därefter finns det instruktioner på Googles hemsida hur du går tillväga.

Hur stänger man av Android auto?

På de senaste Android-telefonerna kan man inte avinstallera Android auto helt, men det går att stänga av så att det inte automatiskt startar. För att göra detta går du in på Inställningar -> Appar och notifikationer -> Visa alla appar -> Android auto -> Tryck sedan på inaktivera.

Hur uppdaterar man Android auto?

För att uppdatera Android auto går du in på Google Play och skriver in Android auto i sökfältet. Där kan du sedan välja appen och uppdatera den om en uppdatering finns tillgänglig.

Hur stänger man av automatiska uppdateringar?

Om du vill stänga av automatiska uppdateringar av Android auto går du in på Google Play -> Tryck sedan på användarikonen överst -> Välj därefter mina appar -> Tryck på listan installerade appar -> Tryck på Android Auto -> Tryck därefter på de punkterna längst upp till höger på skärmen -> I menyn kryssa ur rutan automatiska uppdateringar.